A jsme tu opět s výběrem toho nejzajímavějšího, co se na našem Slacku objevilo a vypěstovalo za poslední 4 týdny.

Zdá se, že s letní sezónou a sluncem se probudily i internety, protože nápadů na sdílení hodnotných zdrojů máme každým týdnem víc a víc a je stále těžší vybrat těch pár, které se dostanou do tohoto výběru.

1) Věděli jste, že mravenci používají algoritmy na spolupráci?

Možná jste to už viděli i na vlastní oči. Mravenci dokáží postavit z vlastních těl mosty k překonání překážek. Nový výzkum odhaluje jednoduchá pravidla, která vedou k řízení složitého chování skupiny. Dokonce aniž by měla lídra nebo kapitána, který by je celým procesem vedl.

2) Biohacking – krutá realita nebo nafouknutá bublina?

Detailní zpověď člověka, který vypadá jako z reklamy na úspěch, o tom, jak být efektivnější a produktivnější. Nejsou to jen definice a poučky, ale jím osobně odzkoušené postupy a koncepty, kterými si sám prošel a jejichž výsledky dokázaly, že to funguje. Každý z nás je jiný, ale jsou pravidla, která jsou stejná pro celou společnost.

Pozor! Toto je opravdový “longread”. Najděte si na něj aspoň půl hodinu.

3) Netflix má svůj vlastní font – Netflix Sans

Z Netflix se rychle stala celosvětová značka. S tím přišly i různé komplikace a starosti. Jednou z nich bylo i licencování Gotham fontů, které Netlifx používal po celém světě. To byl jeden z hlavních důvodů, proč se Netflix spojil se studiem Dalton Maag a společně vytvořili nový Netflix Sans. Jak vypadá v praxi si můžete prohlédnout přímo na Netflix, pokud ho využíváte, nebo v článku.

4) 1% lidí dokáže způsobit i 75% konfliktů

Online platformy daly mnoha lidem pocit, že mohou všechno. Díky takovým uživatelům se administrátoři stránek a diskuzí často zapotí. Jinak tomu není ani v Reddy, největší diskuzní platformě na světě. Datoví analytici udělali detailní studii dat a zjistili, že až tři čtvrtiny konfliktů a problémů, které musí řešit, pochází jen od 1 procenta uživatelů.

5) Sam Altman: Jak na produktivitu

Denně vyjde několik článků s tipy, jak pracovat efektivněji. Většinou se tipy opakují a nepřinášejí nic nového, maximálně tak clickbaitové titulky. Krátký příspěvek na toto téma nedávno přidal i Sam Altman, prezident, pravděpodobně nejznámějšího světového startup akcelerátoru, Y Combinator. Jeho článek je opravdu krátký, ale velmi praktický.

6) Baby -> Theyby

Je možné vychovávat dítě od narození úplně bez pohlaví? Někteří rodiče se snaží vychovávat své děti tzv. neutrálně a nechat dětem možnost vybrat si své pohlaví. Zní to neuvěřitelně, ale je to tak. Více o tom, jak to funguje, najdete v článku, který vyšel původně v New York Magazine.

7) Palantir ví o vás všechno

V Česku možná Palantir není až tak známý. Určitě ho znají startup nadšenci, ale veřejnost až tak ne. Jde o data zpracující společnost, kterou založil Peter Thiel, jeden z nejúspěšnějších podnikatelů dneška. Palantir je další firmou, která pracuje na datech. S nimi a o nich je právě tento článek, který velmi detailně popisuje, jak se dají data a informace monetizovat.

BONUS:

Další vydání jistě bude. Pravděpodobně znovu za měsíc, tedy někdy v druhé polovině května. Do té doby si můžete načíst informace z výše uvedených odkazů nebo si zkuste najít vlastní 🙂