Nejlepší zdravotnictví je to, které vůbec nemusíme řešit.

Kvalitu nabízených služeb zpravidla začneme řešit až v momentě, kdy je doopravdy potřebujeme, ve zdravotnictví to platí obzvlášť.

S příchodem mateřství často roste i význam kvality zdravotnických služeb, které maminky často porovnávají i mezi sebou. Proto přinášíme nový průzkum o zdraví a zdravotnictví.

Přestože se často vedou diskuze o kvalitě zdravotnictví v Česku, jen malá část z našich respondentek zkusila, nebo chce v budoucnosti zkusit, alternativní řešení v podobě cesty do zahraničí. Jde jen o jednu z dvaceti žen.

Velká část českých žen se snaží svoji nespokojenost s úrovní zdravotnictví vyřešit návštěvou soukromých zařízení.

Téměř polovina z nich už někdy vyzkoušela soukromou kliniku, polovina z nich využívá služby soukromých zdravotníků pravidelně a upřednostňuje je před státními zařízeními.

Přibližně čtvrtina žen na Modrém koníku neřeší výběr léků a výživových doplňků před samotnou návštěvou lékárny. Nechají si poradit od lékárnice, případně se, stejně jako u jiných produktů, rozhodují podle ceny.

Na opačné straně je skupina žen, která vyhledává zkušenosti a recenze jiných lidí na internetu. Důležitými zdroji informací při výběru volně prodejných léků jsou i rady odborníků, stránky výrobců léků či doporučení známých.

Přechod kamenných obchodů do e-commerce světa zachytily i lékárny a hodně z nich si otevřelo i svoji elektronickou pobočku. Vznikly také samostatné online lekárny, které fungují bez svých kamenných provozoven.

Změna spotřebitelských návyků v oblasti léků a doplňků stravy je postupná. Jen čtyři z deseti žen přiznaly, že na první online nákup v lékárně ještě čekají.

Na zdraví!