Auta stále vnímáme jako primárně pánské hobby. Ale situace se mění a určitě i vy znáte ženu, které stačí letmý pohled a uhádne téměř i ročník výroby daného vozu.Najdou se ale i ženy, které dají radši ruce pryč a všechny kompetence nechávají na svých partnerech, přátelích či manželech.

Jak je to však v českých domácnostech? Kdo doopravdy rozhoduje o koupi nového auta? Záleží na barvě nebo spíše na ceně? Vyhrávají japonské či evropské značky? Náš další průzkum jsme proto zaměřili na čtyřkolého člena rodiny.

Téměř polovina našich dotázaných v tom má jasno a v nejbližších pěti letech neplánuje investici do nového automobilu. Zajímavé je, že druhou největší skupinu tvoří domácnosti, které mají koupi nového auta v plánu na další rok.

Auto nekupujeme každý den, ale je to spíše dlouhodobá investice. Buď ji plánujeme udělat v blízkém období, anebo nad tím nepřemýšlíme vůbec.

I přes poznámky o tom, že nejdůležitější je pro ženy barva auta, hlavní faktory výběru auta jsou někde jinde. Více než polovina žen se ve finále rozhoduje pro nejspolehlivější a nejbezpečnější modely. Ideálně, když mají nízkou spotřebu a dobrý výkon a výbavu, což je znát hlavně při jízdě po městě.

Důležité jsou také vlastnosti, které z auta dělají rodinného pomocníka, což znamená dostatek prostoru, a to především v kufru.

Důležitým faktorem je také cena auta. I proto se dvě třetiny českých domácností nakonec rozhodne pro ojetá automobily, a to nejčastěji z autobazarů či od svých známých.

Těžko říct, či můžeme najít vztah mezi důležitými kritérii a zeměmi, ze kterých auta pocházejí. Vnímaní žen je však relativně jednoznačné a co se týká kvality vyhrávají u nich německá auta s velkým náskokem před českými auty následovanými ostatními zeměmi.

Ne, auta nejsou jen čistě mužským tématem. Výběr auta je významná položka v rámci rodinného rozpočtu, o které spolurozhoduje 8 z 10 českých žen. Jen u 20 % domácností vybírá auto pouze mužská část rodiny.

Tak si to tedy shrneme: Nejdůležitějšími faktory při výběru nového auta je především spolehlivost, bezpečnost a cena automobilu a ve většině případů je koupě auta společným rozhodnutím obou partnerů.

Ale vraťme se zpět, jakou barvu by mělo mít vaše auto? ☺

Vzorek uvedeného průzkumu: 1 101 respondentů | Realizace: květen 2017